Izlet v Idrijo na praznik dela. Za prbližno uro in pol se odpravite v podzemni svet Idrije in si ogledate v kakšnih pogojih so si rudarji služili težko prigaran kruh.

Antonijev rov je najstarejši ohranjeni vstop v Rudnik živega srebra v Idriji in eden najstarejših v Evropi. Poimenovan je bil po Sv. Antonu Padovanskemu, ki je veljal za jamskega patrona in zaščitnika pred nesrečami. Od leta 1994 je urejen za turistične oglede.

Rudarji so začeli rov kopati leta 1500, 300 m dolg vstopni rov pa so rudarji uporabljali skorajda 500 let za vstop in izstop iz jame. Prvotno je bil podprt z lesom, leta 1766 pa so ga obzidali z debelimi apnenčevimi bloki. Konec 18. stoletja je bila v jami postavljena kapelica sv. Trojice, nekaj let kasneje pa sta bili dodani še upodobitvi sv. Barbare in sv. Ahaca, ki sta bila patrona idrijskih rudarjev. Na Ahacijev dan (22. junij) leta 1994 je jašek postal odprt za turistične oglede. Obiskovalci pred ogledom obiščejo rekonstruirano prizivnico iz 19. stoletja. V jami je predstavljeno ročno kopanje, nakladanje in prevažanje rude. Predstavljen je tudi jamski škrat Prekmandlc, ki se je po legendi prikazoval rudarjem, jim pomagal ali pa ponagajal.